Què és la legionel·la

La legionel·la és un bacteri que viu habitualment de forma natural en aigües superficials (estanys, llacs, rius) i que forma part de la flora bacteriana. En determinades ocasions, però, es pot arribar a escampar pels sistemes d’abastiment d’aigua de les ciutats i originar la legionel·losi.

La legionel·losi és una malaltia bacteriana d’origen ambiental que es contrau per la inhalació d’aerosols contaminats que solen emanar de torres de refrigeració, sistemes d’aigua freda i calenta, condensadors d’evaporació d’aires condicionats, humidificadors i instal·lacions d’hidromassatge, entre d’altres.

L’aerosolització de l’aigua afavoreix la difusió del bacteri Legionella pneumophila en les petites gotes d’aigua que es difonen pel medi ambient, que poden penetrar per inhalació a l’aparell respiratori de les persones i manifestar-se en l’esmentada malaltia.

La infecció pel bacteri de la Legionella pot ser adquirida en dos àmbits: el comunitari i l’hospitalari. En ambdós casos la malaltia de la legionel·losi pot estar associada a diversos tipus d’instal·lacions, equips i edificis. Pot presentar-se en forma de brots de legionel·la i en casos aïllats o esporàdics.

La legionel·losi sol presentar dues formes clíniques diferenciades: la infecció pulmonar o malaltia del legionari, que es caracteritza per pneumònia amb febre alta, i la forma no pneumònica, coneguda com a febre de Pontiac, que es manifesta com una síndrome febril aguda i de pronòstic lleu.

Aquestes infeccions per legionel·la estan causades per un bacil gramnegatiu de l’espècie Legionellaceae. Va ser aïllat per primera vegada el 1977 en un brot epidèmic per legionel·la, amb 221 casos i 34 morts, ocorregut al mes de juliol de 1976 a Philadelphia en una convenció de legionaris de la Legió Americana; d’aquí el seu nom.

La legionel·la, un bacteri que pot provocar malalties

Tens problemes amb la legionel·la o creus que en pots tenir?

Escriu-nos a través del formulari o bé truca'ns al 977 44 53 39

CONTACTA